София – идеалното място за стартъп компании

Работата по нови и усъвършенствани бизнес модели, инвестициите в компания, разработваща и предлагаща нещо различно, се нарича стартъп. За разлика от традиционните предприятия, които пресъздават нещо вече представено пред аудиторията, стартъп предприемачите се нуждаят от повече подкрепа в посока развитие, защото поемат значителни рискове, търсейки ново, което все още не е доказано на пазара.

София се определя като идеалното място за стартъп компании и инвестиции в такива. Научете повече по темата, както и причините за това обстоятелство в следващите редове.

Позиции на София в класациите за стартъп

Според ежегодния доклад Startup Heatmap Europe, изготвен от една от най-големите общности в Европа за изграждане на подходяща среда за предприемачи, платформата Deep Ecosystems, столицата на България е спомената в списък с 50 дестинации. Сред тях София се нарежда на 18-то място.

Столицата е посочена като място, където предприемачите не биха се страхували от провал и биха се радвали на менторство и партньорство от утвърдени компании.

Кои са причините столицата да бъде толкова популярна за такива инвестиции?

Неслучайно градът е предпочитана дестинация за стартъп инвестиции и смятан за благоприятна среда за развитие на бизнес. Силното популяризиране сред инвеститори и предприемачи се дължи на разнообразните методи на финансиране, динамичната екосистема и още няколко причини, които споделяме с вас:

 1. Добър обхват и висока скорост на интернет
  Сред основните предимства се определят скоростта на интернет връзката и всеобхватното ѝ покритие, което прави столицата един от лидерите при свързаността за Европа. 
 2. Нисък и фиксиран корпоративен данък
  За разлика от други държави с прогресивен корпоративен данък, в България ставката е фиксирана към момента – 10 %.
 3. Разнообразни програми
  Друга причина за инвестиция в България и създаване на стартъп предприятия, са множеството програми, от които можете да се възползвате за външно финансиране. Има множество ускорителни програми, coworking проекти и дори бизнес инкубатори, които дават достъп до ключови знания чрез менторство, обучение, практически съвети. Като такова място се окачествява Технопарк.
  Съществуват и различни програми със стипендии, които дават шанс на начинаещите да развиват своя потенциал и талант.
 4. Улеснен достъп до финансови ресурси
  Както местни, така и международни инвеститори, подават ръка на млади предприемачи. Това може да ви помогне в увеличаване на мащабите на вашето предприятие.

Това са някои от основните причини столицата да бъде толкова предпочитана сред предприемачите със стартъп компании, търсещи благоприятна бизнес среда за своето начинание и бъдеща инвестиция.

Добавяне на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.